Sommige vrouwen drinken in het weekeind graag met vriendinnen een flesje wijn of drie onder het genot van Sex and the City en een hoop geroddel. Ik kan me alleen vinden in dat laatste: ik drink weinig en wijn heb ik nooit lekker gevonden. Als ik drink zijn het van die calorieënbommen als Bailey’s, Safari of BaCo.

Gisteren heb ik geleerd dat dat ook niet zo gek is. Mijn referentiekader van wijn is de bocht die je in de studentenkroeg geschonken krijgt. Maar gisteren deed ik mee aan een wijnproeverij van Excluvin, geboekt door m’n zwager. En zowaar, sommige wijn was best goed te doen! Het is even wennen, maar sommige vielen bij mij onder de categorie Best Lekker.

Hij had de proeverij geboekt via Groupon een tijd geleden en had plek voor zes wijnliefhebbers. Ik had me wel aangemeld voor de gezellig avond maar iemand anders mocht van mij wijnproeven – ik vind het toch niet lekker. Maar iemand zei op het laatste moment af, dus ik proefde gewoon gezellig mee. En ik ben trots op mezelf, want ik heb ook daadwerkelijk alles geproefd! En ik kan nu zeggen welke vin mijn tong streelde en welkevin iets te veel de smaakpapillen voorop mijn tong prikkelde. Want bij zo’n proeverij krijg je zo’n wijnkenner erbij, en die gooit en af en toe met termen dat ik dacht dat ik was aangeschoven bij een cursus Chinees, maar wel heel leerzaam!

De wijn was mooi, maar de weerspiegeling van het glas in de tafel ook

Proeven

Meneer wijnadviseur bij Excluvin had twee vreemde koffers mee waar de wijnen in zaten. Klimaatkoffers gok ik – want een kast die wijn op temperatuur houdt, heet een klimaatkast. Daar in zaten vier witte wijnen, één lichte rosé en vijf rode. Gelukkig voor mij kregen we van alles een mini bodempje waar je net twee proefslokjes van kon nemen, anders had ik bij proefwijn drie al lallend op de tafel gestaan.

En serieus, ik wist dat er verschil zat in wijn. Maar geen van de wijnen smaakte hetzelfde?

Even interessant doen

Mocht je in een restaurant ooit interessant willen doen, hier een paar leuke feitjes:

  • Zorg dat de wijn op de juiste temperatuur is. Te warm of te koud kan je drank verpesten. Vraag het je wijnadviseur, google of ren even de slijterij in voor advies, iedere wijn heeft een andere temperatuur nodig
  • En ja, er zijn speciale wijnthermometers
  • Sommige wijn moet zonder kurk of dop even openstaan om het te laten ‘ademen’. Er zijn wijnen waar zeven uur geadviseerd wordt – kwestie van plannen wanneer je trek hebt in een glas
  • Hoe meer suikers er in een wijn zitten, hoe minder alcohol er in zit. Suiker zet zich om in alcohol, het is dus het één of het ander
  • De kleur van rosé wordt niet bepaald door de hoeveelheid witte en rode druiven waar het van gemaakt wordt (dat dacht ik), maar hoeveel kleur de schilletjes afgeven
  • Hoe meer plakkers in je wijnglas (fancy benaming: beentjes), hoe meer alcohol er in zit – zie foto
  • Wijn bij de Aldi wordt van origine gemaakt van goede wijn. Maar zij mengen de eerste goede pers met andere (vaak goedkopere) en daardoor wordt het een hele andere wijn
  • De meeste wijn kan je tussen de twee en vier jaar bewaren. Alleen speciale wijnen zijn geschikt voor eeuwen-oude wijnkelders dus je kan het maar beter opdrinken!
  • In Duitsland schijnen heel veel wijnboeren te zitten. Had ik werkelijk geen idee van
  • Wanneer je wijn op eikenhout gerijpt is, zou er een vanillesmaak aan moeten zitten. Ik kon het nergens vinden, maar jij misschien wel?
  • Als je op vakantie bent en je wilt bij de boer een wijn kopen, ga dan richting de dure merken. Die laten je nooit binnen, maar bezoek dan de buurman. Die verbouwt op dezelfde manier, op dezelfde grond en vaak verkoopt hij voor de helft van de prijs
  • Walsen, het ronddraaien van je wijn in een glas, doe je om er zuurstof bij te laten komen. Daardoor komt de smaak van de wijn beter naar voren
  • Sherry is ook wijn
  • Je hoort altijd te ruiken aan je wijn, om te sniffen of je hem lekker gaat vinden. Dat doe je door na het walsen, je neus in je glas te steken. Niet er flauw bovenhouden (zoals ik deed), want dan verdwijnt de meeste geur nog uit het glas
  • Wissel tijdens het wijnproeven de wijn af met water. Niet tegen die kater, maar dan proef je het beter
  • Een kurk of een draaidop zegt niets over de kwaliteit van de wijn

De wijn die aan je glas blijft plakken noem je ook wel beentjes

De buit

De prijzen van proeverij Excluvin vielen mij mee. Je hoort wel eens over flessen wijn van € 40,-, maar de duurste die onze wijnadviseur had meegenomen was € 19,-. De goedkoopste € 8,45. Na het proeven kon iedereen doorgeven of en wat hij wilde kopen en wij hebben (met het zicht op de feestdagen, verjaardagen, fijne avonden en andere smoesjes) met z’n alle afgenomen voor een krappe € 400,-. Ik gok dat meneer Excluvin ons wel heel aardig vond.

Mijn vriend en ik drinken dus beide niet echt wijn, maar we hadden er nu twee die we wél lekker vonden. Een witte (voor vriendlief, ik vond het niks) en een zoete, lichte rode. Maar het meest blij werd ik van de Sherry die we aan het eind te proeven kregen. Ik heb altijd een beeld van oma’tjes aan de sherry en had het in de slijterij nooit een blik waardig gegund. Sherry stond voor mij gelijk aan advocaat met slagroom. Maar dit was lekker! Het smaakte naar rozijntjes en volgens mijn Weight Watchers gids is een glaasje maar twee punten. Kijk, dat is leuk!

Wat minder goed voor de heupen, maar het lekkerst wat ik die avond gedronken heb was de Nach Acht. Die kregen we als toetje. Klinkt bekend als je het vertaalt? … After eight? Juist. Een likeur die smaakt als een vloeibaar After Eight chocolaatje! Omdat een hele fles wel weer een beetje veel van goeie is heb ik hem met m’n schoonzus gekocht. Dat worden leuke avondjes op de bank. Ik dat ik Sex and the City er maar bij pak, zorgt zij voor de vette roddels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.