De kam…  Trauma’s heb ik er van. Als klein meisje probeerde kappers tot huilens aan toe (bij mij, niet bij de kapper) mijn klitten uit te kammen met zo’n ding. Het liefst met fijne tanden door mijn dikke, blonde, lange haar. De kam heb ik afgezworen, zelfs scheidingen trok ik met mijn vingers. De kam kwam mijn huis niet in.

Tot ik krullen kreeg. Het duurde even voor ik door had hoe ik ze kon verzorgen, en ik kwam er achter dat de manier van doorborstelen ook belangrijk was. En daar kwam de gevreesde kam weer mijn leven in. Kwestie van keep your enemies close?

 

 

Krullend haar is een apart verhaal. Waar recht haar vaak gaat glanzen van een extra borstelbeurt tussendoor, kan je bij krullen de borstel beter zo ver weg mogelijk houden. Als je een mooie coupe krul hebt en je haalt een borstel (of kam) door je droge haar, trek je al je krullen uit elkaar en ontstaat er vaak een grote hoop pluis: alle haartjes zijn uit elkaar gehaald en in plaats van samen een mooie krul te vormen, springen ze nu los van elkaar alle kanten op.

Bij krullen is droog haar borstelen echt een no-go.

Nu zeggen veel mensen dat je nat haar beter niet kan borstelen omdat het dan sneller afbreekt. Als je een partij gaat staan rauzen met een euroshopper-kam wel ja. Maar als je met beleid je haar uitpluist kan het geen kwaad. Dat wil zeggen: van onder naar boven werken. Verdeel je haar bijvoorbeeld in een linker en rechter deel hang je haar naar voren over je schouders. Begin met de punten borstelen, als dat klitvrij is ga je een stukje hoger net zo lang tot je smooth haar hebt.

Borstelen?

Ik noem het wel zo leuk borstelen, maar het allerbeste voor krullen is als je ze ook in natte toestand niet te veel uit elkaar trekt. Dit doe je door te werk te gaan met een grove kam. Deze kan je vaak bij de drogisterij kopen voor een paar euro, de echt stevige varianten haal je bij een afro-zaak (of Ebay).

Het liefst borstel ik mijn haren door als de conditioner er goed ingetrokken is. Mijn manier van uitspoelen is om onder de douche met de kam door mijn haren te gaan. Zo is je haar super glad, dus eventuele knoopjes glijden nu het makkelijkst uit je haar. Vervolgens spoel je met je vingers je haar nog een beetje na. Je dept het droog en borstelt het niet meer!

Dat was nog een ‘geheimpje’ over krullend haar – iets waar ik veel vraag naar krijg. Maar natuurlijk kan je andere structuur haar ook op deze manier behandelen, want het is extra zacht voor je lokken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.