Ik ben gek op de Mango en nog gekker op de sale daar. Ze gooien tenminste alles echt flink in de korting – in tegenstelling tot Zara die in de eerste ronde overal vijf euro afhaalt. En omdat ik het hele voorjaar al de lange getiedyede (is dat een woord) jurk in mijn vizier had, was ik erg blij toen ik er per ongeluk tegenaan liep.

Hoe Mango het voor elkaar krijgt, Joost mag het weten, maar de maxi-jurken zijn zelfs met mijn 1.79 meter veelste lang. Dat vind ik niet erg, want daarom blijven ze vaak hangen. En ik heb een naaimachine en een hele lieve mama mocht ik het zelf niet voor elkaar krijgen. Maar dit kon ik makkelijk zelf en dan kan jij het ook!

 

Zeker een recht stuk inkorten zoals een lange jurk of een broekspijp is helemaal niet zo lastig. Het makkelijkst is om het met een naaimachine te doen: het is sneller en je steken worden gelijk. Maar je kunt het natuurlijk ook met de hand doen.

Nodig

  • Naaimachine – of iemand van wie je hem even kunt lenen
  • Spelden
  • Garen waarvan de kleur bij je kledingstuk past
  • Meetlint

Doen

Zoals je ziet was deze jurk echt een flink stuk te lang. Met proberen heb ik besloten dat er overal 14 cm af moest. Je kunt het beste eerst testen voordat je de schaar er in zet.

Ik heb hem eerst naar binnen afgespeld op 10 cm rondom. Toen heb ik de jurk voorzichtig aangetrokken en zag voor de spiegel dat hij nog over de grond sleepte. Vervolgens heb ik er nog vier weggespeld en toen was hij goed. Pas toen ik hem goed vond heb ik de onderkant weggeknipt. Wat je eenmaal wegknipt kan je er niet meer aannaaien dus dubbelchecken vind ik altijd wel fijn.

Handiger is als je iemand hebt die je kan helpen om het kledingstuk, terwijl je het aan hebt, af te spelden. Dan hoef je het niet steeds aan en uit te trekken.

Ik heb de stof van de zoom twee keer omgeslagen zodat je geen stofrandjes krijgt en deze natuurlijk weer goed vastgespeld. Hier zie je dat ik de spelden verkeerd om ingezet heb, want nu moet ik ze richting de naaimachine er uit trekken. Als ze met het kopje naar beneden zitten kan je ze er uittrekken tijdens het naaien.

Deze jurk is gemaakt van dunne, hele rekbare stof. Daarom koos ik voor een flauwe zigzagsteek. Dit rekt een beetje mee mocht het nodig zijn. Als je een rechte steek probeert uit te rekken breekt je garen en kan je het opnieuw vastzetten. Meer info over steken staan meestal in de beschrijving van je naaimachine. Test de steek altijd even op een restje wat je afgeknipt hebt. Mocht het niet werken, hoef je het niet uit te halen en zit je geen gaatjes te maken in je kleding.

Beslis voor jezelf hoe ver van de onderkant je het stiksel wilt. Op een naaimachine zit een zilver plaatje met richeltjes. Als je de zijkant van de stof tijdens het naaien langs het zelfde randje houdt, zit je stiksel dus overal recht en even ver van de onderkant af.

En nu kan ik m’n jurk dus aan zonder dat de wereld denkt dat ik bruid speel met een sleep achter me aan. Kostte me een kleine drie kwartier omdat ik de jurk steeds aan en uit moest trekken, maar ik heb wel de jurk die ik zo graag wilde! En ik gok dat dit mijn lievelingskledingstuk gaat worden deze zomer. Hij zit heerlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.