Eindelijk is ‘ie daar dan: mijn artikeltje over de losse lenzen die ik kocht voor op m’n iPhone. De camera op mijn iPhone (4) is van super goede kwaliteit, zo goed dat ik tegenwoordig niet standaard meer met camera op pad ga. Want ‘zomaar’ leuke dingen kan ik prima vastleggen met m’n mobieltje.

En om mijn foto’s nog een beetje leuker te maken – en omdat het gewoon leuk is ‘voor de heb’ – kocht ik op Ebay een setje lenzen waarmee ik heel dichtbij kan fotograferen, een wide angle krijg en een fishbowl effect. Maare, is het wat die goedkope lenzen?

Jazeker goedkoop: bij deze verkoper betaalde ik  $ 11,49 voor drie lenzen, vijf magnetische ringen inclusief verzendkosten. Dus iets van € 9,- ofzo. Een leuke prijs om het te proberen. Het is toch een extra’tje en daar wil ik dan niet te veel geld aan uitgeven. Gelukkig biedt mijn geliefde Ebay in zulke gevallen de uitkomst.

Maare, Jacky. Je praat over drie lenzen en ik zie er maar twee? Ja dat klopt. De linker is twee-in-één. In z’n geheel is het de wide angle, als je ze los draait dan kan je de onderste gebruiken als macrolens. Handig! Hoe minder ik mee hoef te nemen in mijn tas hoe beter.

Bevestigen

Je krijg kleine ijzeren ringetjes die aan één kant plakken. Die bevestig je over de camera-opening van je hoesje, of op je iPhone zelf als je dat wilt. Zorg wel dat de iPhone-lens precies in het midden zit, anders dan heb je kans dat je het ringetje voor je lens ziet als je een foto maakt. Of dat hierdoor de lens niet recht voor de camera kan plaatsen.

Voor op de lens zit een rubber dopje om de lens van vooraf te beschermen. Achterop zit een metalen plaatje om de achterkant te beschermen. Er zit een touwtje aan zodat je de lenzen bij elkaar kan binden of ergens aan vast zodat je ze niet kwijt raakt / sneller kan vinden. Het plaatje blijft ook zitten door de magnetische werking van de ring op de lens.

De kracht van de magneet is stevig genoeg om de lens vast te houden, ook als je de camera rechtop gebruikt (wat je meestal wel doet). Maar je hoeft niet veel kracht te zetten om de lenzen te wisselen.

Voorbeelden

Macrolens

Een stukje leer en mijn oog – je ziet de lens in mijn iris

Fishbowl

Het midden is zoals het is, de rest wordt verbogen

Wide angle

Links is zonder lens, rechts is met de wide angle. Je beeld is een stuk ruimer dan normaal.

Als ik wat leuke foto’s verzameld heb zal ik eens verzamelartikel maken, als jullie dat leuk vinden uiteraard. Dus laat maar horen: foto artikel of niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.