Toen ik klein was – zeg een jaar of 10 – wisten zowel mijn ouders als ik heus wel dat snoepen niet heel gezond was. Maar met mate maak je er kinderen heel gelukkig mee. Dus uit school een snoepje en ‘s avonds een koekje bij de thee, daar ging je heus niet dood aan. En een dikke boterham met boter en kaas voor de lunch. Met een glas melk, of twee. ‘s avonds de aardappelen op tafel, liefst met boterjus (lees gesmolten boter) als ik het voor het zeggen had. Kibbeling halen met opa was een uitje en als je met papa ging skaten reed je langs de benzinepomp voor een ijsje.

Eten was zo gemakkelijk! Er was een duidelijke lijn tussen gezond en minder gezond eten en als je vooral aan de goede kant van de lijn bleef hoefde je je nergens zorgen over te maken. Maar nu schijnt niks meer écht goed voor je te zijn. Ik wacht op het moment dat een wetenschapper uitvindt dat er slechte Z-nummers in zuurstof zitten ofzo.

Er duiken steeds meer onderzoeken en wetenschappelijke beweringen op dat het eten wat vroeger goed voor je was, helemaal niet zo goed blijkt te zijn.

 • Kaas is vooral vet en gemaakt van koemelk
 • Die koemelk schijnt alleen goed te doen voor kalfjes en voor veel mensen helemaal niet zo best te zijn
 • En de yoghurt dus ook niet
 • Ga je over op de Alpro, moet je wel kijken dat er calcium aan toegevoegd is, anders is het niet te vergelijken met zuivel
 • Boterhammen kan je vandaag de dag beter wat minder nuttigen, want van carbs worden we dik
 • En carbs is ook pasta en aardappelen
 • Alleen speltbrood schijnt dan weer beter te zijn, maar alleen die naam doet me al aan geitenwollensokken denken
 • Vegetarisch is beter voor de beesten, maar ook weer niet want het verbouwen van vervangers kost veel land en water wat ten koste gaat van het leefgebied van dieren
 • Kip kan gevaarlijke bacteriën bevatten
 • En biefstuk nu ook
 • Als je al biefstuk eet, want dat kan ook zomaar paard zijn
 • Of misschien wel hond, alleen is dat nog niet ontdekt
 • Alles zit vol E-nummers, de E van Eng en Ernstig
 • De helft van de ingrediënten op verpakkingen herken ik niet, laat staan dat ik weet wat het is
 • Kokos is niet meer alleen zo’n exotische beker waar je cocktail in geserveerd wordt. Blijkbaar heeft het vet en is het gezond om dit in je haar of op je boterham smeren. Of nu toch weer niet volgens het VoedingsCentrum?

En vitamines kan je tegenwoordig maar beter innemen via tabletten en pillen, want je hoeft je appel maar te schillen of je broccoli een minuut te lang te koken en ze schijnen hun vitamine-nut te verliezen

Lachen is nog wel gezond

Maare, ik weet het niet meer. Wat is nu nog gezond?
Noem het lui, zeg dat ik niet goed voor mezelf zorg maar ik heb gewoon geen zin om ieder etiket te ontleden met Google translate op m’n iPhone in de supermarkt. Noch wil ik een half uur rijden op zoek naar een ecologische boer die onbespoten seizoensgroenten verkoopt. Zelf een moestuin beginnen op mijn balkon van twee meter breed begin ik niet aan – en zou ik waarschijnlijk ook de tijd niet voor nemen als ik wel een elf meter diepe tuin had gehad.

Ik wil gewoon duidelijkheid over wat ik kan eten: wat is gezond en wat kan je beter met mate nuttigen? Waar krijg ik smurfkleurige etterbulten van en wat veroorzaakt bij overmatige inname alleen een extra kilo Jacky om van te houden? Leefde ik maar vroeger; toen een vader zijn boerenzoonnog op de tractor naar school bracht terwijl hij een appel zo van de boom in zijn mond stopte. Die ene keer dat hij een worm tegen kwam spuugde hij hem gewoon op de grond.

 

Disclaimer: aan deze info kunnen geen rechten worden ontleend noch kan ik ze wetenschappelijk bewijzen. Dit zijn de dingen die in mijn hoofd zijn blijven hangen van de afgelopen maanden nieuws kijken en sites lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.